alta-museumAlta byr på et rikt kulturliv og en rekke spennende opplevelser, både for fastboende og tilreisende. Blant de mest populære besøksstedende finner man Alta Museum. Museet har i hovedoppgave å ivareta og formidle områdets helleristninger, og byr på en rik utstilling med lokalhistorie. Museet ble i 1993 kåret som “Årets museum” i Europa. I tillegg til utstillinger med bergkunst og forhistorie, presenteres byens nyere historie. En annen populær severdighet er Tirpitz Museum, et krigsmuseum som inkluderer det tyske slagskipet Tirpitz. Altafjorden var sentrum for en av de største begivenhetene under krigen. Et av de største slagskipene i verden, Tirpitz, lå ankret opp her for å ramme konvoiene med forsyninger til Sovjet. Skipet ble forsøkt senket, noe som resulterte i at det måtte slepes til Tromsø på grunn av omfattende skader.

Det finnes dessuten en rekke kulturelle opplevelser i Alta, blant annet i form av ulike festivaler. Aronnesrocken er den største gratis rockefestivalen i Finnmark. Navnet kommer av at festivalen arrangeres på Aronnes i Alta. Her får unge og uerfarne musikere fra Nord-Norge muligheten til å spille på en profesjonell scene. Det hentes dessuten inn nasjonale artister for å trekke et større og mer variert publikum til arrangementet. Blant kjente artister som har besøkt festivalen kan nevnes Lars Bremnes, The Cumshots og Cyaneed. Det er fri aldersgrense på festivalområdet, og det er gratis inngang.

Alta kommune byr dessuten på en rekke naturopplevelser. Altaelvadalen er kjent over hele verden for sin flotte natur, og er det nordligste canyon i Europa. Elva her er dessuten kjent for å være en av de beste lakseelvene i Norge, for ikke å si i verden. I naturreservatet Vassbotndalen kan du dessuten oppleve verdens nordligste olderskog. Reservatet dekker et område på nesten 1500 kvadratkilometer i Vassbotndalen, og er opprettet for å bevare løvskogområdet og den frodige gråorskogen.