sport-and-sportsAlta kommune har lange tradisjoner innen sport og idrett, blant annet via Alta Idrettsforening. Foreningen ble stiftet i 1927 og har avdelinger innen en rekke ulike sporter, som fotball, håndball, friidrett og skisport. Mest kjent er klubbens herrelag i fotball som spiller i 2. divisjon. Hjemmekampene til Alta IF spilles i Finnmarkshallen, mens turneringer og aldersbestemte arrangement avholdes ved Alta Idrettspark.

Alta Idrettspark var tidligere hovedstadion til Alta IF, men er ikke lenger i bruk av A-laget fordi den ikke oppfyller kravene fra NFF. Parken består av en kunstgressbane i full størrelse, to naturgressbaner i full størrelse og en kunstgressbane. Hvert år arrangeres Altaturneringen her, en av Norges mest populære turneringer for barn og unge. Det deltar normalt rundt 400 lag fra hele landet.

Stadion til Alta IF er Finnmarkshallen, som ble pusset opp etter at NFF ikke godkjente Alta Idrettspark da laget rykket opp til 1. divisjon. Hallen har plass til omtrent 1200 tilskuere og inneholder en fotballbane i full størrelse i kunstgress. Rundt banen finnes det løpebaner, og bak det ene målet er det nedfelt en grop for lengdehopp.

De senere årene har det blitt lagt fram en rekke planer om bygging av nytt stadionanlegg, men disse har raskt blitt forkastet på grunn av for høye kostnader. Alta IF har imidlertid jobbet med planer om et alternativt anlegg i Alta sentrum, ved Nordlyskatedralen. Anlegget har foreløpig fått navnet Alta Arena, og består av en innendørshall med næringsarealer.

Det gode idrettsmiljøet i Alta kommer godt til syne i den store andelen av kjente idrettsutøvere. Den lille byen med knapt 15.000 innbyggere kan skilte med verdensmesteren Bjørn Wirkola, landslagsspilleren Tore Reginiussen og nordisk mester Ove Wisløff. Med den store satsningen til Alta IL innenfor alle aldersgrupper og en rekke sportsgrener, skal man ikke se bort i fra at man vil se flere kjente navn herfra i fremtiden.