education-and-campus-lifeAlta er det største og mest betydningsfulle utdanningssenteret i Finnmark fylke. Byen har helt siden 1973 hatt tilbud om høgskolestudier ved Alta lærerhøgskole. Deretter fikk man Finnmark distriktshøgskole i 1981 og Høgskolen i Finnmark i 1994. I august 2013 ble høgskolen slått sammen med Universitetet i Tromsø, og heter nå Norges Arktiske Universitet, eller UiT. Dermed ble Alta en universitetsby, og siden den gang har flere av utdanningstilbudene ved UiT vært lokalisert i byen. Alta huser dessuten en rekke andre utdannings- og forskningsinstitusjoner. I Alta finnes blant annet en avdeling av forskningsselskapet Norut, som er en sammenslåing av Norsk institutt for ny- og regionforskning og Finnmarksforskning.

Norges Arktiske Universitet, eller UiT, er det tredje største universitet i Norge, og det nordligste universitetet i verden. Institusjonen har omtrent 15.500 studenter og 3.300 ansatte fordelt på byene Alta, Tromsø og Hammerfest. I Alta finner man Finnmarksfakultetet, med hovedvekt på sosialfag, reiseliv, idrettsfag og nordlige studier. Det finnes totalt 33 ulike studietilbud ved universitetets avdeling i Alta, inkludert både årskurs, bachelor- og masterprogram. I tillegg kan Alta by på et godt studentliv, men mange kultur- og naturopplevelser.

UiT er tilknyttet Norges Arktiske Studentsamskipnad, en velferdsorganisasjon som har i oppgave å sørge for gode rammer for studenter i de tre universitetsbyene. Det tilbys blant annet studentboliger, barnehageplasser, idrettstilbud og helsetjenester. Alta er kjent for å være et trivelig studiested, med nærhet både til omgivelsene og studievenner. En av de største fordelene med byen er at det er relativt lett å få studentbolig. Midt i hjertet av Alta finner man Nyland Studentby, og det finnes dessuten en rekke andre alternativer. Samtidig som Fadderuka går i gang arrangeres Aronnesrocken, kjent som Norges beste gratisfestival. Her finner du både etablerte musikere og nye stjerner. Best av alt er det selvfølgelig at festivalen er helt gratis – noe som er perfekt for ferske studenter.